Dünyanın güneş yörüngesindeki hareketlerine bağlı olarak günün her saatinde ya da yılın her döneminde güneş enerjisinden faydalanmak ve enerji üretmek mümkün değildir. Bu sebeple güneşli saatlerde ve günlerde elde edilen enerjinin depolanması, güneş enerjisi sistemleri için bir mecburiyettir.
Solar akü ve güneş pili olarak da adlandırılan güneş enerjisi aküleri, güneş ışınlarından üretilen elektrik enerjisinin şebekeye aktarılmadan önce daha sonra kullanılmak için depolanmasını sağlar. Solar aküler taşınabilir ebatlarda, uzun ömürlü güneş enerjisi depolama sistemleri olarak tanımlanabilirler. Güneş aküleri kolay taşınabilir oldukları için, depolanan elektrik enerjisi, ihtiyaca göre istenilen yerde kullanılır.
Solar akülerin özellikleri, birkaç madde ile sıralanabilir:
Güneş aküsü fiyatları; kapasite, depolama sistemi ve akü malzemesi gibi değişkenlere bağlı olarak farklılık gösterir. Uzun ömürlü bir solar akü, kullanım süresi ile bir süre içinde maliyetini amorti eder.
2022 güncel güneş aküsü fiyatları, kur fiyatlarına göre değişmektedir.
Solar aküler, üretilen elektriği şebekeye aktarılmadan önce depolarlar. Güneş enerjisinden üretilen elektrik, güneş akülerinde kimyasal enerjiye çevirilerek saklanır. Elektrik ihtiyacı olduğunda, bu kimyasal enerji tekrar elektrik enerjisine dönüştürülür.
Şarj devreleri, güneş ışınlarından elde edilen enerjiyi, uygun forma sokup aküye gönderirler. Ancak, devrelerin çalışabilmesi için enerji eşik değeri önemlidir. Yani, güneş ışınlarının yeteri kadar güçlü olmadığı yerlerde ya da mevsimlerde devreler çalışmayabilir. Enerji ihtiyacı ve güneş enerji potansiyeline göre uygun devre seçilmelidir.
Depolama işlemi için akünün kullandığı kaynak, volt ve amper bakımından birçok güneş enerjisi akü çeşidi vardır. Bunlardan en sık tercih edilenler ile özellikleri şu şekilde özetlenebilir:
Jel aküler başta olmak üzere son teknoloji güneş aküleri periyodik bir bakım gerektirmeden uzun yıllar kullanılabilir. Fakat, kutup başlarının temiz tutulmaması ve çok sıcak ya da soğuk ortamlarda kullanımı, akünün ömrünü olumsuz etkiler.
Jel akülerde valflerin zorlanması da kullanım ömrünü azaltır. Güneş pillerin dolu tutulması, uzun süre dayanmalarını sağlar. Güneş aküsünün elektrolit seviyesinin de belirli aralıklarla ölçülmesi gerekir.